Джони Деп
Джони Деп / Gulliver/Getty Images
Активисти, борещи се срещу климатичните промени, протестираха за няколко часа на кинофестивала във Венеция, като окупираха червения килим в деня на церемонията по раздаването на наградите, предаде ДПА.

Над 300 души в бели гащеризони, които държаха знамена и плакати, превзеха пространството, където филмовите звезди обикновено позират пред фотографите. В протеста се включи и венецианската група ""Не" на големите кораби", която се противопоставя на влизането на големи круизни кораби в лагуната на града.
 

Окупацията на червения килим продължи цели 7 часа, без какъвто и да било отговор от която и да е институция и (организаторите на фестивала). След това активистите напуснаха и се отправиха обратно към лагера си, обясняват демонстрантите в публикации в Twitter.
 

Мик Джагър на кинофестивала във Венеция
Gulliver/Getty ImagesЗапочва кинофестивалът в Торонто: Жените на почит

Активистите спечелиха одобрението на легендарния вокалист на "Ролинг стоунс" Мик Джагър. Той участва във филма, който ще закрие фестивала - трилъра "The Burnt Orange Heresy".
"Радвам се, че правят това, защото те са тези, които ще наследят планетата, а сме в много трудна ситуация", каза Джагър.
 


Той критикува американския президент Доналд Тръмп, че не е повел световната битка срещу промените в климата, а е решил "да тръгне в обратната посока", отменяйки законодателство за защита на околната среда.

Представиха филма „Почетен гост” на Атом Егоян във Венеция

Кинофестивалът във Венеция приключва тази вечер с връчване на наградата "Златен лъв" за най-добър филм и други отличия, включително за най-добри актьор и актриса.
 
БТА