/ Gulliver/Getty Images
Специална награда за Мерил Стрийп, гала вечери, посветени на режисьорки - жените ще са на почит на международния кинофестивал в Торонто, който се открива днес и ще продължи до 15 септември, предаде Франс прес.
 
Редица знаменитости, сред които Натали Портман, Никол Кидман, Кристен Стюарт и Мерил Стрийп, ще минат по червения килим на най-големия кинофестивал в Северна Америка.

Започна кинофестивалът във Венеция
 
Той привлича стотици актьори и режисьори и е смятан за трамплин към наградите "Оскар". Миналата година "Зелената книга" триумифра в Торонто, преди да спечели "Оскар"-а за най-добър филм. Същото се случи предишната година с "Формата на водата".
 
Тази година с интерес се очаква световната премиера на комедията на новозеландския режисьор Тайка Уайтити "Джоджо заека", в която действието се развива в нацистка Германия, и прожекцията на "Само милост", адаптиран по автобиографична книга на млад американски адвокат, който защитава хора с издадени погрешка смъртни присъди. Филмът е с участието на Джейми Фокс, Майкъл Б. Джордан и Бри Ларсън.

Откриха 72-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)
 
Ще бъдат показани също филми, които идват от провеждащия се кинофестивал във Венеция, като "Жокера", посветен на прочутия съперник на Батман.
 
Тазгодишният 76-и кинофестивал във Венеция предизвика полемика, защото в конкурсната програма са включени само два филма на режисьорки. Организаторите на 44-ия кинофестивал в Торонто прецениха като свой приоритет да коригират този нарушен спрямо жените баланс в киноиндустрията.
 
"Решихме да изведем на преден план полът и представянето му", отбеляза един от директорите на фестивала Камерън Бейли.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА