/ iStock/Getty Images
Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит довечера с първия европейски филм на японския режисьор Хирокадзу Корееда - "Истината", съобщиха световните информационни агенции.

Филмът с участието на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук е и в основната конкурсна програма на 76-ото издание на кинофестивала.

Кинофестивалът във Венеция ще започне на 28 август

Хирокадзу Корееда и преди е участвал в кинофестивала във Венеция с "Илюзия", който спечели наградата за операторско майсторство през 1995 г. Японският режисьор е лауреат също на наградата "Златна палма" от кинофестивала в Кан с филма "Джебчии" (2018 г.).

В конкурсната програма за наградата "Златен лъв" са 21 филма. С голям интерес се очаква супергеройският филм "Жокера" на режисьора Тод Филипс с Хоакин Финикс в ролята на отколешния враг на Батман. Сред другите интересни заглавия са "Пералнята" ("The Laundromat") на Стивън Содърбърг с Мерил Стрийп, Гари Олдман и Антонио Бандерас, "Към звездите" ("Ad Astram"), в който Брад Пит е в ролята на астронавт, "Историята на един брак" ("Marriage Story") на режисьора Ноа Баумбак с Адам Драйвър и Скарлет Йохансон.

Победителите от Кинофестивала във Венеция (СНИМКИ)

Филмът на Роман Полански "Аз обвинявам" ("J'accuse") за делото "Драйфус" също ще се съревновава за наградата "Златен лъв".

Френското кино ще бъде представено от режисьора Оливие Асаяс с "Wasp Network" с участието на Пенелопе Крус за арестувани в САЩ кубински шпиони, и от режисьора Робер Гедигян с "Gloria Mundi".

Канадският режисьор Атом Егоян ще покаже филма си "Почетен гост", шведът Рой Андерсон - "За безкрайността", чилиецът Пабло Лараин - "Ема", колумбиецът Сиро Гера - "В очакване на варварите".

Извън конкурсната програма ще бъде премиерата на шекспировата драма "Кралят" с Тимъти Шаламе като крал Хенри Пети и Робърт Патинсън в поддържаща роля, както и на телевизионния сериал "Новият папа" на режисьора Паоло Сорентино. 

Модни недоразумения от червения килим във Венеция (СНИМКИ)

Миналата година кинофестивалът във Венеция предизвика критики заради неравностойното представяне на жените. В отговор Алберто Барбера каза, че тази година са включени "много филми за проблемите на жените в различни страни по света", макар и "не всички от тях" да са режисирани от жени. 

В основната конкурсна програма има само две режисьорки - саудитката Хайфа ал-Мансур с "Идеалният кандидат" и австралийката Шанън Мърфи с "Babyteeth" ("Наивност"). 
Друга режисьорка - аржентинката Лукресия Мартел, беше избрана за председател на журито. 

Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 7 септември. 
 
БТА