Екатерина Самуцевич от Пуси райът съди втори адвокат за морални вреди
Екатерина Самуцевич от Пуси райът съди втори адвокат за морални вреди / снимка: БГНЕС, архив

Екатерина Самуцевич от руската пънк група Пуси Райът, осъдена, но помилвана след антипутински протест в московски храм, е завела срещу адвоката Николай Полозов иск за неимуществени вреди. Тя настоява за обезщетение от 1,5 млн. рубли, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията се позовава на самия Полозов, бивш адвокат на пънкарките, според който Самуцевич настояла пред московски съд да бъдат опровергани материали, публикувани в социални мрежи, които накърнявали честта и достойнството й.

Защитникът не признава исканията в жалбата и ги смята за необосновани, посочва още ИТАР-ТАСС, без да добави подробности по случая. Напомня обаче, че по-рано московски съд отхвърли „аналогичен иск” на Самуцевич към бившия защитник на групата Марк Фейгин.

Преди месец руски медии съобщиха, че пънкарката настоявала Фейгин да й плати милионно обезщетение и да изличи от своята страница в социалната мрежа Живой Журнал и от други свои блогове материали под наслов „Самуцевич - лъжа и търговия”. Според тях Самуцевич измамно твърдяла, че не знае дали е регистрирана търговска марка „Пуси райът”, припомня БТА.

Две певици от групата излежаваха двегодишни присъди за хулиганство заради скандална пънк молитва в московската катедрала „Христос Спасител”. Момичетата трябваше да излязат от затвора през март догодина, но бяха амнистирани птеди дни. Самуцевич получи същата присъда, но малко след това наказанието й беше променено в условно.