ЕК съобщи за високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия
ЕК съобщи за високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия / снимкa: Sofia Photo Agency

Европейската комисия съобщи за открито високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия. Направените изследвания потвърдиха необичайно високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия - над 100 пъти повече от максимално допустимото в Европейския съюз. Първоначалната информация сочи, че най-вероятно заразяването е започнало през септември на тази година, отбелязва Европейската комисия.

Според Комисията на 10 свинеферми в Ирландия са били доставени заразени хранителни съставки за свинете. Тези 10 свинеферми осигурявали около 10 на сто от свинското месо в Ирландия, но същото месо се включвало в около 80 на сто от производството на ирландски месни продукти със съдържание на свинско. Поради това властите в Ирландия решиха да бъдат изтеглени от пазара всички продукти, съдържащи месо от свине, заколени в Ирландия. Информация за такива продукти, попаднали в други страни от Европейския пазар, ще бъдат предоставени по-късно днес от Системата за бързо предупреждение за здравето хранителни продукти, отбеляза Европейската комисия.

Заразени с диоксин хранителни съставки са доставени и на кравеферми в Ирландия, но засега няма данни това да се е отразило на произвежданите млечни продукти. Все пак като предпазна мярка смятаните за засегнати кравеферми са блокирани и се извършват изследвания за високо наличие на диоксин в доставяно от тях говеждо месо.

Европейската комисия следи много внимателно този инцидент, както и предприетите мерки за изтегляне от търговската мрежа на възможно заразено месо. В най-кратки срокове ще бъде организирана среща с представители на страните от Европейския съюз, където може да е попаднало заразено месо от Ирландия, за да се обсъдят и допълнителни мерки за защита на здравето на потребителите, информира Европейската комисия.