ЕК очаква компромис със САЩ за визите
ЕК очаква компромис със САЩ за визите / netinfo

Европейската комисия е убедена, че заплахата да върне задължението американските дипломати, пътуващи в държавите от ЕС да се снабдяват с визи, ще позволи да бъдат премахнати наложените от Вашингтон ограничения на някои европейски страни.

"Става въпрос за предупреждение, което имаме много основания да смятаме, че ще доведе до положителни резултати", заяви еврокомисарият по правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро след съвещание на министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС в Брюксел, съобщава БГНЕС.

"Това решение (временно да въведем отново визи) може да бъде взето в случай, че не бъде постигнат никакъв напредък", уточни той. „Решението трябва да бъде взето от държавите-членки”, заяви Баро. Темата е била обсъждана от министрите на вътрешните работи по време на работен обяд и "две страни-членки съобщиха, че имат информация, че до края на годината ще бъде обявено премахване на визите", каза още той. "Не всички държави-членки ще бъдат освободени от задължението да се снабдяват с визи", уточни Баро.