AstraZeneca
AstraZeneca / iStock/Getty Images
Европейската комисия изрази очакване съдът да глоби AstraZeneca за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19.

"Не търсим финансово обезщетение, но според нас правото е на страната на ЕК, заяви говорител на комисията. Той потвърди, че ЕК е завела второ дело срещу производителя.

По думите му в първото дело, което ще се гледа от съд в Брюксел на 26 май, се очаква преценка дали ЕС се нуждае спешно от доставка на "достатъчно" количество ваксини. Говорителят уточни, че под "достатъчно" се разбира спешна доставка на 90 милиона дози.

ЕК очаква договорът с AstraZeneca да бъде изпълнен, а не прекратен

По второто дело съдът ще прецени дали договорът е нарушен и ако потвърди виждането на ЕК, може да наложи глоба. "Второто дело ще отнеме повече време, затова с първото целим съдът най-напред да прецени дали въпросът е спешен", уточни говорителят.

Според него ЕС се стреми да получи общо поне 120 милиона дози, след като до края на март са били доставени едва 30 милиона. По договор Европейският съюз е поръчал до юли 300 милиона дози, от които 120 милиона се очакваха до април.