Френският премиер се ваксинира на живо с „AstraZeneca”
Френският премиер се ваксинира на живо с „AstraZeneca” / БТА
Предвижда се до средата на годината да бъдат доставени 300 млн. дози
Европейската комисия цели изпълнението, а не прекратяването на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 с AstraZeneca. Това заяви говорител на комисията по повод изявления на еврокомисари, че нов договор с това дружество няма да има.

„Преди решението на белгийското правосъдие няма да кажем нищо, освен че очакваме поръчаните количества ваксина да бъдат доставени“, посочи говорителят. По думите му до края на март дружеството е доставило на ЕС 30 млн. дози и е обещало до края на юни да достави още 70 млн.

ЕK няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини след юни

Договорът предвижда до средата на годината да бъдат доставени 300 млн. дози, както и възможност за поръчка на още 100 млн.

„По-рано съобщихме, че няма да се възползваме от възможността за поръчка на допълнителни дози“, отбеляза говорителят. Той потвърди, че договорът може да бъде разтрогнат, но не това е целта на комисията. По думите на говорителя действащият договор изтича през юни, но задълженията по него се запазват и ЕС очаква доставката на общо 300 млн. дози.

„Няма да обсъждаме бъдещи действия до приключването на съдебната процедура“, заяви той. Предвижда се съд в Брюксел да разгледа делото срещу AstraZeneca на 26 май. 
БТА