/ iStock/Getty Images
Ще се дава възможност обаче на всеки, който поиска да се имунизира тези препарати, да се ваксинира с тях
Норвегия може и частично да се откаже от ваксините срещу COVID-19 на AstraZeneca и Janssen. Това е възможно, след като назначена от правителството комисия препоръчва тези ваксини да бъдат изключени от имунизационната програма заради риск от редки, но вредни странични въздействия, предаде Ройтерс.

В същото време, ако някои хора искат доброволно да получат някоя от тези ваксини, това трябва да им се разреши, добави комисията.

На 11 март норвежките власти преустановиха ваксинацията с продукта на AstraZeneca, след малък брой млади ваксинирани бяха приети в болница заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити. Някои от тях по-късно починаха.

ЕK няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини след юни

На 15 април Норвежкият институт за здравеопазване заяви, че ваксината на AstraZeneca трябва напълно да отпадне от употреба, но правителството поиска допълнителни становища, включително за ваксината на Janssen, която още не е одобрена в Норвегия.

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия.