"Европейската комисия е взела решение да не подновява договора с компанията AstraZeneca за доставка на ваксини срещу COVID-19 след юни", обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс.

Швеция дарява 1 милион ваксини на AstraZeneca, които няма да използва

"Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи", каза Бретон. Той все пак нарече ваксината на AstraZeneca "много добра". Миналия месец ЕК заведе дело срещу британско-шведската компания за това, че е нарушила условията по сделката и че няма "надежден план" за осигуряване на своевременни доставки.

През първото тримесечие на тази година, вместо предвидените в договора 120 милиона дози, AstraZeneca е доставила само около 40 милиона. Това доведе до забавяне на ваксинационната кампания в редица страни от ЕС в началото на годината, припомня ТАСС.

Делото срещу AstraZeneca за доставките на ваксини ще се гледа в Брюксел на 26 май

ЕК сключи през август договор с AstraZeneca за доставката на 400 милиона дози - много преди пазарното одобрение на ваксината, - като предплати 336 милиона евро.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

ЕК потвърди, че е завела дело срещу AstraZeneca

Освен това, вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Pfizer и германския й партньор

BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г.
БТА