/ БТА
Всички усилия на Европейската комисия сега са насочени към получаването на платените първи 300 милиона дози
Срокът за заявка на допълнителни сто милиона дози ваксина от производителя AstraZeneca изтече и Европейската комисия не го използва. Това съобщи днес говорител на комисията.

България получава близо 5,5 млн. дози ваксини до края на юни

Той поясни, че до края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на март производителят е доставил едва 30 милиона дози. До юли договорът предвижда осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Отварят „зелените коридори“, ще има избор на ваксина (ВИДЕО)

Говорителят допълни, че всички усилия на ЕК сега са насочени към получаването на платените първи 300 милиона дози. По неговите думи се е състояла среща между представители на производителя и на ЕК по предприетата помирителна процедура, но откритите въпроси не са решени. Засега ЕК не е решила да предаде AstraZeneca на съд за неизпълнение на договора, поясни той.

Комисията обсъжда с държавите от ЕС следващите стъпки. Ако има дело, то ще бъде заведено от ЕК, а държавите могат да подкрепят иска, уточни говорителят.
БТА