Няма окончателно решение за ваксината на Janssen
Повече са предимствата на ваксината на Janssen, като в следващите дни ще бъде взето окончателното решение за ваксината. Това стана ясно на брифинг след заседанието на ваксинационния съвет.

Решават за мерките по Великден

"Становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на Janssen е, че ползите са по-големи от възможните негативни ефекти", обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов след заседание.

Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19 (ВИДЕО)

Очаква се становището от още две комисии и едва след това здравните власти у нас ще излязат с решение за употребата ѝ. "От 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят", допълни Гигов.

Ангел Кунчев подчерта, че не иска да се стигне до ситуацията с AstraZeneca. "От 30 април до 10 май се отварят "зелените коридори", допълни той.

Снимка здравно министерство
Министерство на здравеопазването

Над 2000 нови случая на коронавирус у нас, 100 души починаха

„В рамките на "зелените коридори" ще се прави ваксинация с всички ваксини, с които разполагаме - Pfizer, AstraZeneca и Moderna", поясни той. Кунчев обясни, че всяко РЗИ ще обяви в понеделник къде и кой "зелен коридор" работи, като това не пречи на личните лекари да поставят ваксини.

Кунчев препоръча втората доза да се постави в центъра или в кабинета, където е била направена и първата, но уточни, че има възможност тя да се направи и на друго място.