"Европейската агенция за лекарства продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини", съобщи директорът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов на седмичния брифинг на здравните власти. "Продължават оценките и за AstraZeneca", допълни той.

Решават за мерките по Великден

Днес ще се състои ваксинационен съвет, на който ще бъде решено как да се действа с ваксината на Janssen, както и дали можем да си позволим да стартираме пета фаза от ваксинационния план.

„В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза/риск на ваксината на Janssen след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от ЕС да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат.

Георги Димитров

Миналата седмица, пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози, като очакваме информация за следващата доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози”, уточни Кирилов.

Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19 (ВИДЕО)

Той отбеляза, че основно предимство на ваксината на Janssen е, че е еднодозова. „Продължава оценката на ваксината на „Кюрвак“, на „Новавакс“. Очакванията са за становище на ЕМА през юни или юли.

Продължават преговорите с производителя „Синовак“ от Китай и за руската ваксина. Няма актуализация на информацията, спрямо миналата седмица. Очаква се да бъде извършена инспекция на място в Русия през май, след което ще получим информация и за това кога се очаква официалното становище“, добави Богданов.