Решават как да се действа с ваксината на Janssen
"Излизаме от третата вълна на коронавируса. В страната няма нито една област, която да е "червена зона". Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

Мутафчийски: Нищо не е свършило, надеждата е във ваксината

Здравният министър благодари на всички българи за търпението и спазването на мерките. "Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел", добави той.

Георги Димитров

За да продължим постигнатото обаче, той обясни, че има две условия - да продължим с темповете на ваксинацията. Второто задължително условие е спазването на провоепидемичните мерки. "Защото тази победа е крехка и тя се дължи на усилията на всички медици", обясни Ангелов.

Решават за мерките по Великден

"През месец май можем да достигнем до 55 000 ваксинирани на ден.
Днес ще се състои ваксинационен съвет, на който ще бъде решено как да се действа с ваксината на Janssen, както и дали можем да си позволим да стартираме пета фаза от ваксинационния план, ако оставим ваксинациите на възрастните хора да се извършва от личните лекари", добави Ангелов.

Георги Димитров

"За периода на последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров". За същия период по смъртност страната ни се нарежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите - след Босна и Република Северна Македония", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Решават за ваксината на Janssen, продължават оценките и на AstraZeneca

Той обясни ,че в страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като най-високо разпространението на заразата остава в областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област, а най-ниско е разпространението в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик.