ЕК настоя САЩ да отменят визите за българи
ЕК настоя САЩ да отменят визите за българи / снимка: sxc.hu

Да се отменят американските визи настоя Европейската комисия. Тя даде срок на Съединените щати в рамките на половин година да премахнат визите за граждани на пет държави, сред които е и България. Това съобщи сайтът ЮРОАКТИВ, цитиран от БНТ.

Изданието се базира на влязъл в сила в края на декември миналата година регламент. Той изисква страните да предприемат общи действия, когато гражданите на някоя от тях са подложени на различно отношение. Възможно ли е това да се случи наистина?

Теоретично след половин година Европейския съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати, съобщи кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

По думите източници на БНТ са обяснили, че не може да се очаква решаване на визовия проблем в толкова кратки срокове, въпреки че регламентът действа.

Източниците са припомнили, че САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени. Напълно е възможно регламентът да продължи да бъде в сила, но да не се изпълнява.