ЕК: Кристалина Георгиева организира сама кампанията си за ООН
ЕК: Кристалина Георгиева организира сама кампанията си за ООН / БГНЕС, архив

Кристалина Георгиева е част от екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя излезе в неплатен отпуск, за да организира сама и при пълна независимост своята кампания за генерален секретар на ООН. Това заяви на пресконференция днес говорител на комисията.

Общото събрание на ООН ще изслуша Кристалина Георгиева

По време на кампанията и ЕК, и Георгиева, взимаме всички мерки, за да може комисията да запази своята независимост по отношение на нейната кампания. Просто не разбирам как комисията може да бъде обвинена, че взима участие в тази кампания, която е изцяло не свързана с нас, добави говорителят.

Кристалина Георгиева казва, че се чувства готова да оглави ООН

Така той отговори на въпрос по повод възражения от страна на бившия португалски президент социалист Жоржи Сампаю. Португалия участва в надпреварата за генерален секретар на ООН със социалиста и бивш премиер Антониу Гутериш. Досега Гутериш води при гласуванията в Съвета за сигурност на световната организация, но по-късно тази седмица за пръв път ще се конкурира с Георгиева, която влезе в надпреварата едва преди седмица с номинацията на българското правителство.

Източник: БТА