Общото събрание на ООН ще изслуша Кристалина Георгиева
Общото събрание на ООН ще изслуша Кристалина Георгиева / БГНЕС, архив

Общото събрание на ООН ще изслуша днес новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева. Това съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от осведомителните агенции.

Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17:00 ч. по Гринуич (20:00 ч. българско време). Предвидено е да продължи около два часа.

Кристалина Георгиева: Благодаря, България

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта Томсън.

Георгиева - български дипломат, в момента заместник-председател на Европейската комисия и бивш икономист от Световната банка - влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат Ирина Бокова, която бе номинирало през февруари.

Кабинетът издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Изслушването в Общото събрание на ООН е част от процедурата по избирането на нов генерален секретар на световната организация.

Иначе на практика окончателната дума по въпроса ще има Съветът за сигурност на ООН и по-конкретно петте му постоянни членове, които имат право на вето (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция). Накрая Съветът за сигурност ще представи на Общото събрание един единствен кандидат за одобрение.

Реакции след номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Кандидатите за наследник на южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат на поста изтича в края на годината, са 10. На първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело бе португалският експремиер и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците Антониу Гутериш.

Следващият кръг ще се състои в сряда. На него петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция) за първи път ще гласуват с цветни бюлетини. Въпреки че вотът ще е таен, всеки от кандидатите ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече от държавите, които имат право на вето.