/ БТА
Няма пострадали българи, издадено е предупреждение за „Крайна опасност“
Един човек е загинал, а четирима са в неизвестност след днешната експлозия в промишлена зона за утилизация на отпадъчни химически материали в западния германски град Леверкузен, предаде Ройтерс.

Експлозията е станала в обект за химически материали, съобщи по-рано в "Туитър" операторът "Кемпарк" и добави, че причината за взрива не е ясна. "Молим живеещите в околността да не напускат домовете си и да затворят прозорците си", се казва в съобщението. Телевизия Ве Де Ер цитира по-рано очевидци, които казват, че са чули експлозия и са видели да се издига дим от обект на химическата и фармацевтична компания "Байер"

БТА

Взривът е станал в 9:40 ч. местно време, причинявайки пожар в депо за гориво в "Кемпарк", индустриален парк за химически компании, където се намират и Bayer (BAYGn.DE) и Lanxess (LXSG.DE).

Няколко служители са пострадали, като поне двама са сериозно ранени, има и изчезнали, е съобщил операторът на "Кемпарк"Курента. По думите му все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар. Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за "изключителна опасност", пише още Ройтерс. Няма данни за пострадали български граждани при експлозията в германския град Леверкузен, съобщиха от българското външно министерство. 

Спасителни екипи са оказали помощ на 12 ранени, има двама сериозно пострадали, съобщиха градските власти в Леверкузен.
 
По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия е издала предупредително ниво „Крайна опасност“, като гражданите в района се призовават да затворят прозорците и вратите си, а всички, които са на открито, да се приберат по домовете си, пише още в съобщението. Официалното предупреждение за опасност засяга и град Солинген - в регионите Ауфдерхьое и Олингс.

Улиците около индустриалния парк в Леверкузен са затворени, а също и части от автомагистралите 1, 3 и  59.
 


 
БТА