Един убит и 101 са ранени при размириците в Банкок
Един убит и 101 са ранени при размириците в Банкок / снимка: БГНЕС

Един човек беше убит с огнестрелно оръжие по време на днешните насилия в Банкок, съобщи министър към кабинета на тайландския премиер, предаде АФП.

 

"Сериозни сблъсквания избухнаха близо до седалището на правителството между демонстранти и обитатели на околните сгради, трима от които бяха засегнати от куршуми и единият от тях почина в болницата", посочи източникът. Според него става въпрос за 54-годишен мъж, чието семейство заявило, че той е бил прострелян от "червените ризи", както бяха наречени антиправителствените демонстранти, привърженици на бившия премиер Таксин Шинаватра.

 

В същото време службите за спешна медицинска помощ съобщават за най-малко 101 ранени.

 

Междувременно чешкото председателство на Евросъюза днес изрази сериозно безпокойство от обстановката в Тайланд. Председателството апелира към демонстрантите да се въздържат от нови насилствени действия, които могат само да засилят напрежението и да подкопаят още повече стабилността и репутацията на тяхната страна. ЕС изразява надежда да бъде намерено решение на политическия конфликт по пътя на диалога и чрез парламентарни и демократични средства.