/ БГНЕС
Повече от един милион души подписаха петиция, поместена вчера на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс.
 
Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "аз съм на ваша страна".

Хронологията: Брекзит в дати
 
Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с "технически проблеми", заради значителното и продължително натоварване на системата", предаде Франс прес.
 
Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. "Подписах като всеки разумен човек в страната. Налице е извънредна ситуация", написа Грант в Туитър.
 

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.
 
"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", пише в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

Ще приеме ли Европа удължаване на срока преди оттеглянето на Великобритания от ЕС?
 
Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. "За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си. Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея, е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.
 
Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателката да поиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 30 юни. Тези седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Брекзит.

Великобритания поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни
 
Петицията "За отмяна на член 50 и оставане в ЕС" е била подписана от 1 000 128 души до 14.50 ч. днес.
 
Запитана за становището на Тереза Мей по отмяна на член 50, говорителка на министър-председателката каза, че "това не е нещо, което тя е подготвена да направи".

Таяни: Независимо как Великобритания напусне ЕС, правата на гражданите са недосегаеми
 
Привърженици на петицията написаха в Туитър, че подкрепата за нея показва колко силна е съпротивата срещу стратегията на Мей, докато привърженици на Брекзит настояват, че петицията трябва да събере повече подписи от онези 17,4 милиона британци, подкрепили напускането на ЕС преди три години.
БТА