/ Gulliver/Getty Images
Британската премиерка Тереза Мей обяви, че е поискала отлагане на Брекзит до 30 юни, предадоха световните агенции.

"Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни", каза Мей пред британския парламент.

Юнкер: Не очаквам лидерите на ЕС да вземат решение за отлагане на Брекзит тази седмица

Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март.

"В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви още Мей, цитирана от Ройтерс.

ЕС прие извънредни мерки за варианта Брекзит без споразумение

Тя уточни, че е против по-дълго удължаване на преговорния процес за Брекзит, защото е време националният дебат да се посвети на други въпроси, които са от значение за британските гласоподаватели. Едно по-дълго удължаване ще доведе и до "неприемливото" участие на Великобритания на европейските избори в края на май, отбеляза Мей.

Британската премиерката освен това изключи възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Британците искат да се осъществи онова, за което те гласуваха на референдума за Брекзит преди три години, допълни тя.

Gulliver/Getty Images

В писмото си до Туск Мей пише, че има намерение да представи още предложения за предпазния механизъм за ирландската граница с цел защита на общия пазар, предаде Ройтерс.

Днес Мей каза пред британския парламент, че има намерение да представи възможно най-скоро своето споразумение за Брекзит с изменения в него. Тя обаче не уточни датата на която ще стане това, предаде Франс прес.

Gulliver/Getty Images

Искането за отлагане на Брекзит трябва да бъде одобрено единодушно от лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС. Утре и вдругиден в Брюксел предстои среща на върха на съюза.

Мей предупреди днес, че отлагането на датата на излизането на Великобритания от ЕС не изключва възможността за Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Туск: ЕС трябва да обмисли варианта за дълга отсрочка за Брекзит

След като британската министър-председателка обяви, че е поискала отсрочка, лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин каза, че ще отиде утре в Брюксел, за да се срещне с европейски лидери и представители, предаде Ройтерс.