Албанският премиер Еди Рама реагира в Twitter с отговор на Министерството на външните работи на България, което окачестви като "непредизвикани" негови изявления и коментари, направени на Стратегически форум в Блед, Словения, преди два дни.

Рама казва, че някой трябва спокойно да преведе изявлението му, което съдържа същите коментари като през юни.

МВнР с остра позиция срещу антибългарски думи на албанския премиер Еди Рама

"Може би някой трябва да помогне на нашите приятели от българското външно министерство с гладък превод на изявлението ми в Блед за това как България блокира започването на преговори за членство на Албания и Северна Македония, когато всички останали най-накрая се съгласиха след 8 години! Просто повторих същите неща, които казах през юни", отбелязва Рама. По време на участието си в 17-то издание на Стратегическия форум Блед, Словения, в коментар за последиците от войната в Украйна, Еди Рама призова ЕС да не изоставя балканските страни по време на криза, както е направил с ваксините по време на пандемията от COVID-19, когато е забравил напълно района. По думите на Рама, цитирани от албанските медии, ако тогава не е била помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, са щели да загубят още животи.

По-рано днес Министерство на външните работи публикува остра позиция срещу думи на албанския премиер. Той изрази мнение, че България 8 години е блокирала началото на преговорите на Албания за членство в Европейския съюз.

"Във връзка с новите непредизвикани от нас поредни откровено антибългарски изявления на албанския министър-председател Еди Рама по време на Бледския форум на 29-30 август т.г., базиращи се на невярното твърдение, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС, МВнР решително отхвърля направените от него внушения като неприемливи и непристойни за поведение на министър-председател на страна-кандидат за членство в ЕС", става ясно от публикуваната позиция на сайта на МВнР. 
БТА