Дъждът провокира в Сидни сблъсък между полицията и демонстранти
Дъждът провокира в Сидни сблъсък между полицията и демонстранти / снимка: БГНЕС

Внезапен проливен дъжд провокира днес в Сидни сблъсък между полицията и мирни демонстранти, протестиращи срещу започващата утре в града среща на върха на държавите членки на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), предаде ИТАР-ТАСС.

Няколко хиляди души бяха организирали в градския парк протест под лозунги за борба срещу военната операция в Ирак и за ефективно противодействие срещу глобалното затопляне на климата. Митингът обаче бе прекъснат поради мощен порой, който накара близо хиляда души да потърсят спасение в съседния хотел "Шератон", обявен за закрита зона във връзка с насрочените там прояви на АТИС.

Полицията образува жива стена, демонстрантите се врязаха в нея и неколцина бяха леко ранени. Накрая полицаите успяха да изтласкат протестиращите обратно в парка, още повече че дъждът спря, допълва агенцията.

За утрешния форум на АТИС в Сидни са пристигнали лидерите на 21 държави и територии от региона, включително на Русия, Китай, САЩ и Япония. В събота полицията очаква ожесточени хилядни демонстрации на антиглобалисти и противници на войната в Ирак, посочва ИТАР-ТАСС.