Дъждовете в Южна Франция отнеха живота на трима души
Дъждовете в Южна Франция отнеха живота на трима души / Reuters

Заради проливните дъждовете, които започнаха в четвъртък в Южна Франция, в 12 департамента на страната остава в сила предпоследната степен на тревога - код "оранжев", съобщи държавната метеорологична служба Метео Франс, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Досега стихията е причинила смъртта на трима души, а стотици са евакуирани.

Въпреки че от тази сутрин интензивността на валежите започна да намалява, обстановката като цяло остава напрегната. В масива Севени равнището на валежите през последни дни достигна 750 милилитра на квадратен метър. Някои реки излязоха от коритата си и заляха жилищни райони.

В департамента Вар през нощта загинаха двама души - възрастна двойка. Те са се отровили с газ, опитвайки се да изпомпат водата от мазето в дома си. Още един човек е бил намерен мъртъв вчера в съседния департамент Еро - 51-годишен бездомен мъж от Германия, който по-рано се е водел за безследно изчезнал, посочва БТА.

Местните власти вземат всички мерки за оказване на помощ на пострадалите. Над хиляда семейства са били евакуирани през последните няколко дни от зоната на бедствието. Използват се и хеликоптери за оказване на помощ на хората, попаднали в плен на стихията.