Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Израел и палестинците "да предпазват цивилните и особено децата", изтъквайки, че като демократична страна еврейската държава има "специално задължение" в това отношение, предадоха световните агенции.

Блинкън заяви, че САЩ работят усилено за прекратяване на насилието. "Ще продължим да осъществяваме активна дипломация, за да се сложи край на този цикъл от насилие и сме готови да окажем подкрепа, ако страните искат да постигнат примирие", каза той на обща пресконференция с датския външен министър в Копенхаген.

Държавният секретар изрази отново подкрепа на правото на Израел да се защитава, като подчерта, че "не може да има сравнение между терористична група, която безразборно изстрелва ракети срещу цивилни и държава, която се защитава срещу тези атаки".

Блинкън призова Хамас и другите групи в Газа да прекратят незабавно нападенията с ракети, като същевременно напомни, че Израел е длъжен да направи всичко по силите си за избягване на цивилни жертви. "Това се отнася особено до представителите на медиите", подчерта Блинкън, след като през уикенда израелски удар унищожи жилищна сграда, в която се помещаваха и редакциите на международни медии.

"САЩ са поискали от Израел да им предостави допълнителни уточнения за основанието за този удар", добави Блинкън, без обаче да осъди действията на еврейската държава. Той заяви само, че не е видял лично никакви предоставени от Израел доказателства за основанията за удара.

Държавният секретар подчерта също, че САЩ "не възпрепятстват дипломацията", след като Вашингтон попречи на приемането на декларация на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за край на насилието. Според него в този момент това не би помогнало за деескалация.

Бойните действия днес навлязоха във втората си седмица. Израел обяви, че бомбардира подземни тунели, използвани от ислямисткото движение Хамас, а палестински екстремисти продължават да засипват с дъжд от ракети израелски градове. По данни на палестински представители в ивицата Газа са загинали 198 души, включително 58 деца и 34 жени. Жертвите в Израел са 10, включително 2 деца, отбелязва Ройтерс. 
БТА