/ ThinkStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в интервю, излъчено снощи по Си Би Ес, че неотдавна Китай е започнал да действа по-агресивно в чужбина и се държи все по-враждебно, предаде Ройтерс.

Първите дипломати на САЩ и Япония ще разговарят в Лондон

В отговор на въпрос дали Вашингтон се насочва към военна конфронтация с Пекин, Блинкън заяви, че "не само да се стига до този момент, но дори и да се насочват натам, противоречи из основи на интересите както на Китай, така и на САЩ".

"Това, на което станахме свидетели през последните няколко години, е че Китай действа по-репресивно у дома и по-агресивно в чужбина. Това е факт", подчерта държавният секретар на САЩ.

Китай въвежда санкции срещу лица и организации в САЩ и Канада

В отговор на въпрос за предполагаемите кражби на търговски тайни и интелектуална собственост от страна на Китай, Блинкън добави, че администрацията на президента Джо Байдън изпитва "дълбока загриженост" за проблемите с интелектуалната собственост.

Това звучи като действия на "някой, който се опитва да се конкурира нечестно и по все по-враждебен начин. Но ние сме далеч по-ефективни и силни, когато обединяваме единомислещи и пострадали по същия начин страни, за да кажем на Пекин: "Това не може и няма да продължи", отбеляза той.

Засега няма коментар от китайското посолство във Вашингтон. 
БТА