Властите на Полша, Литва и Латвия смятат, че таванът на цените на петрола от Русия, определен на 60 долара за барел, трябва да бъде намален с почти 10 долара до 51,45 долара за барел.

Според агенция Блумбърг полските, латвийските и литовските власти смятат, че новото ниво на ограниченията ще бъде с 5% по-ниско от пазарните цени на петрола.

Полша и балтийските държави отдавна призовават за преразглеждане на нивото на тавана на цените на петрола от Русия, но досега инициативите им са оставали без внимание. САЩ мотивираха определянето на ценовия таван от 60 долара за барел с факта, че руското гориво трябва да продължи да достига до световните пазари.

На 5 декември 2022 г. ЕС и държавите от Г-7 наложиха таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел, а на 5 февруари т.г. влезе в сила таван на цените на петролните продукти от 100 долара за барел. В отговор руският президент Владимир Путин забрани доставките на петрол и петролни продукти на ценовия таван без неговото лично разрешение. Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков подчерта, че Русия не признава ограниченията.

На 6 март външният министър на Естония Урмас Рейнсалу призова за намаляване на тавана на цените на петрола от Русия наполовина до 30 долара за барел.
БГНЕС