Два вида нефтопродукти от руския суров петрол бяха изключени от тавана на цените на петрола в Европейския съюз. Това стана след актуализация на разясненията на Европейската комисия, публикувани на официалния ѝ уебсайт в събота.

"Ако руски петролен продукт в трета държава се преработва чрез смесване с продукт с произход от друга държава, в резултат на което се получава различен продукт, тогава руският петролен продукт вече не се счита за продукт с руски произход и горната граница на цените не се прилага", се казва в текста.

Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко стотинки

"Ако тези продукти (произведени от руски нефт) са били съществено преработени в трета страна, те вече не се считат за продукти с руски произход и таванната цена не се прилага", се казва още в съобщението на Европейската комисия.

Съветът на ЕС одобри решението за въвеждане на таван на цените на 4 февруари. Съществуват две ценови равнища за руските петролни продукти: едно от 45 долара на барел за петролни продукти, които се продават с отстъпка от суровия петрол (мазут, нафта), и друго от 100 долара на барел за петролни продукти, които се продават на по-висока цена от суровия петрол (дизел и керосин).
БГНЕС