/ Gulliver/Getty Images
Южнокорейските власти съобщиха, че четирима севернокорейски рибари са били спасени от лодка, носеща се във водите на Южна Корея. Двама от тях ще останат на южнокорейска територия, тъй като желанието им било да избягат, предаде АП.

Министерството на обединението в Сеул допълни, че другите двама рибари са били върнати в Северна Корея през пограничното селище Панминчжон.

Северна Корея издирва свой чиновник, избягал с голяма сума пари

Южнокорейската брегова охрана спасила рибарите в събота от повредена лодка, която се носела в морето на 150 км южно от морската граница между двете Кореи край източния бряг на Корейския полуостров.

Бягството на рибарите става в деликатен момент за двустранните отношения между двете Кореи. След февруари Северна Корея значително понижи равнището на диалога и взаимодействието с Южна Корея. Това стана, след като натоварената с големи очаквания ядрена среща на върха между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп се провали заради разногласия по облекчаването на санкциите в замяна на разоръжаване.

Северна Корея обяви кампания на предаността

Северна Корея все още не е коментирала случая с рибарите. КНДР е доста чувствителна по въпроса за бягствата и често обвинява Южна Корея, че подмамва гражданите й да бягат, нещо, което Югът отрича. По данни на южнокорейското правителство, след края на Корейската война 1950-1953 г. в Южна Корея са избягали около 30 000 севернокорейци.
БТА