Северна Корея издирва свой чиновник, избягал с голяма сума пари
Северна Корея издирва свой чиновник, избягал с голяма сума пари / ThinkStock/Getty Images

Севернокорейски чиновник, който отговарял за черна каса с чуждестранна валута на режима в Пхенян и от години живеел в Европейския съюз, е избягал с голяма сума пари, съобщиха южнокорейски медии, цитирани от Франс прес и ТАСС.

Според медиите става въпрос за сътрудник на т.нар. "Отдел 39" - тайна организация на управляващата Корейската трудова партия, чиято задача била да захранва черна каса на лдерите на режима с валутните постъпления от различни икономически операции в цял свят. Американското разузнаване смята, че "Отдел 39" контролира многобройни незаконни дейности като фалшифициране на пари или наркотрафик.

Диктаторът, който има свой собствен интернет и часова зона

Позовавайки се на неназовани източници, агенция Йонхап и в. "Донг-А илбо" посочват, че избягалият се намира "под закрила" в европейска страна, която не се уточнява.

Според Йонхап чиновникът е изчезнал миналата година с няколко милиона долара, докато "Донг-А илбо" съобщава, че мъжът е избягал през юни с 400 млн. долара и Пхенян е предприел мащабно издирване.

Северна Корея обяви кампания на предаността

Двете медии съобщават, че чиновникът е живял в продължение на 20 години в Европа, но не уточняват какви официални постове е заемал. "Йонхап" посочва, че първоначално той поискал убежище в САЩ, но му било отказано.

Новината за изчезването на чиновника става известна два дни след като южнокорейските власти съобщиха за бягството в Сеул на заместник-посланика на Северна Корея във Великобритания Тхе Йон-хо заедно със семейството му. Министерството на националното обединение каза, че той е получил бежански статут.

6 неща, които никога не трябва да се казват в Северна Корея

В последните месеци медиите информираха за няколко случая на дезертирали севернокорейци. Повече от 10 севернокорейски дипломати са получили политическо убежище в Южна Корея през първата половина на годината, съобщи днес агенция Йонхап, позовавайки се на запознат източник. Повечето избягали дипломатически служители работели в посолства в Европа или в Югоизточна Азия.

АФП припомня, че през април 12 сервитьорки и управителят на севернокорейски ресторант в Китай избягаха в Южна Корея, а през юли 18-годишен севернокорейски студент не се върна от международна математическа олимпиада в Хонконг.

Източник: БТА