Дуст-Блази: Вербуването на деца войници е престъпление срещу човечеството
Дуст-Блази: Вербуването на деца войници е престъпление срещу човечеството / снимка: БГНЕС

Вербуването на деца войници е престъпление срещу човечеството и онези, които се занимават с това, трябва да отговарят за действията си, предупреди френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази, цитиран от Франс прес.

Заедно с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Ан Виниман, Дуст-Блази е съпредседател на откриващата се днес в Париж двудневна Международна конференция за борба срещу използването на деца войници във въоръжените конфликти. Във форума участват представители на страни членки на Европейския съюз, на държави, засегнати от това явление (от Африка, Азия и Латинска Америка), страни донори и представители на хуманитарни организации.

"Това действително е престъпление срещу човечеството", каза Филип Дуст-Блази пред радио "Европа 1". "Онези, които извършват това, трябва да знаят, че няма да се изплъзнат", предупреди министърът. Той припомни, че 12 държави фигурират в "черния списък" на ООН. Смята се, че в света има около 250 000 деца войници.

Пред в. "Фигаро" Дуст-Блази сравни набирането на деца войници с "бомба със закъснител, заплашваща стабилността и икономическия растеж на Африка".

Той отново подчерта основната цел на форума в Париж - да се предотврати набирането на деца войници, да се действа за тяхното освобождаване и интеграцията им в обществото.

Петнайсет британски войници под 18-годишна възраст са били изпратени да се бият в Ирак след март 2003 г., въпреки че Великобритания е ратифицирала протокола на ООН против използването на деца войници, призна вчера британският държавен министър на отбраната Адам Инграм, цитиран от АФП.