/ ThinkStock/Getty Images
Канадски съд осъди на доживотен затвор мъж, обвинен за убийство на шестима души в джамия в град Квебек, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Шестима души бяха убити при стрелба в ислямски център в Квебек
 
Александър Бисонет се призна през март миналата година за виновен по шест обвинения в предумишлено убийство и шест обвинения в опит за предумишлено убийство. През януари 2017 г. той откри стрелба в Ислямския културен център в Квебек, когато там имаше над 50 човека. Съдът постанови на 29-годишния френско-канадски студент доживотна присъда с възможност за условно освобождаване след излежаване на поне 35 години.
 
Според съда действията на Бисонет не са представлявали терористично нападение, а са били мотивирани от предразсъдъци, в частност към мюсюлманските имигранти. Роля в стрелбата са оказали и психическите проблеми на обвиняемия. Това беше взето предвид при определяне на размера на присъдата. Прокуратурата настояваше Бисонет да получи 150 години затвор без възможност за условно освобождаване - най-суровата присъда, откакто Канада премахна смъртното наказание през 1976 г.
БТА