Шестима души бяха убити при стрелба в ислямски център в Квебек
92309
Шестима души бяха убити при стрелба в ислямски център в Квебек
  • Шестима души бяха убити при стрелба в ислямски център в Квебек

Шестима души бяха убити, а осем - ранени, след като въоръжени мъже откриха огън по време на вечерната молитва в джамия в канадския град Квебек.

Полицията разглежда стрелбата като терористичен акт. Така го нарече и премиерът на Канада Джъстин Трюдо, който ден по-рано покани бежанците да дойдат в Канада.

Експерт: В последно време говорим за ислямизацията на радикализма

В момента на нападението в ислямския център, в който има и джамия, са се намирали поне 50 вярващи, които са приключвали молитвата си. Според очевидец нападателите, открили огън в джамията, са били с маски и са викали „Алах е велик“. По думите му те са били двама. Полицията обаче твърди, че е имало и трети нападател, който е избягал. Другите двама са арестувани.

"Канадците скърбят за жертвите на подлото нападение в джамия в Квебек", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо.

„Мюсюлманите са важна част от същността на нашата нация и тези безчувствени действия нямат място в нашето общество, град и страна“, заяви премиерът.

Само преди ден Джъстин Трюдо покани бежанците в Канада с думите: „ Тези, които бягат от преследване, терор и война, вие сте добре дошли, независимо от вярата си. В многообразието е нашата сила. Добре дошли в Канада ", написа той на официалната си страница в Туитър.

Френският президент Франсоа Оланд разкритикува остро този отвратителен и ужасен акт и каза, че терористите са искали да накърнят духа и стремежа на квебекските граждани към мир и отвореност към другите.