Донецк обяви края на войната в Донбас
Донецк обяви края на войната в Донбас / снимка: БГНЕС, архив

Подписването на споразумението за изтеглянето на въоръженията с калибър под 100 мм от линията на разграничаване в Донбас по същество означава прекратяване на войната в региона. Това обяви пълномощникът на провъзгласената Донецка народна република (ДНР) на мирните преговори Денис Пушилин.

„Според мен това по същество може да значи край на войната. Заради изтеглянето на техниката на необходимото разстояние по същество се създава 30-километрова буферна зона, всяка страна изтегля на разстояние от 15 км. Пред това ще бъде много трудна размяната на обстрели, много трудно ще бъде на украинската страна да провокира нашите подразделения”, посочи той пред Донецката новинарска агенция.

Вчера в Минск участниците в Контактната група за регулирането на украинския конфликт парафираха споразумение за изтеглянето на въоръженията с калибър под 100 мм от линията на разграничаване в Донбас. Споразумението предвижда следващите 15 дни да бъдат изтеглени танковете, а след това в продължение на 24 дни трябва да бъде изведена тежката артилерия и минометите.

Споразумението вече е подписано от лидерите на ДНР и Луганската народна република.

Източник: БГНЕС