Домашното насилие взема повече жертви от войните в глобален мащаб
Домашното насилие взема повече жертви от войните в глобален мащаб / снимка: БГНЕС, архив

Домашното насилие, най-вече насилието срещу жени и деца, взема повече жертви от войните и струва над 8 трилиона долара годишно, сочи изследване на учени от Оксфорд и Станфорд, цитирано от Ройтерс.

Изследването, за което двамата автори Анке Хьофлер от Оксфорд и Джеймс Фиърън от Станфорд твърдят, че е първият опит за изчисляване на глобалните разходи от насилието, призовава ООН да обърне повече внимание на домашното насилие. "На всеки човек, загинал на полето на гражданска война, има девет души, които са убити в междуличностни конфликти", се казва в доклада.

Хьофлер и Фиърън са пресметнали, че насилието по света като се започне от домашното и се стигне до войните, струва 9,5 трилиона долара годишно, като тези загуби са основно от неосъществено икономическо производство и се равняват на 11,2 процента от световния брутен продукт.

Гражданските войни по света през последните 20 - 25 години са стрували около 170 милиарда долара годишно. Изследването е предназначено да помогне на ООН да определи цели за развитие до 2030 г., които да наследят Целите на хилядолетието, чийто обхват е до 2015 г.

Източник: БТА