/ ThinkStock/Getty Images
Някои от военните са се готвели за джихада още преди да облекат униформата
30 френски военни са се присъединили от 2012 г. насам към редовете на джихадистите в Сирия и Ирак, като са им предоставили своя опит и военни познания, предаде Франс прес, като се позова на доклад на френския Център за анализ на тероризма.

Докладът, който се очаква да бъде публикуван към края на седмицата, документира биографиите на тези военни, някои от които са преминали през елитни части като Чуждестранния легион, френската морска пехота или 2арашутните войски и са решили да се присъединят към джихада в резултат на силно различаващи се обстоятелства.

Десет цивилни избити в ДР Конго от джихадисти

В доклада, който описва биографиите и мотивациите на 23 от тях, се казва, че армията е очевидна "цел за стратегическо вербуване", но "ислямистката радикализация в армията остава незначителна".

Някои от военните са се готвели за джихада още преди да облекат униформата. Други са го обмислили след напускане на армията. Някои са дезертирали, отказвайки да се бият срещу мюсюлмани - те са приели исляма или са били родени в мюсюлмански семейства.

Джихадистко нападение в Сомалия взе живота на депутат и бивш министър

Опитът на тези мъже, някои от които са загинали, им е помогнал да се издигнат в редиците на организациите, към които са се присъединили. Някои бивши военни, благодарение на обучението си във френската армия, са могли да планират атентати във Франция, се отбелязва в доклада. Според него властите следят внимателно радикализираните или склонни към ислямистка радикализация военни и през последните години законите са станали по-твърди, особено като позволяват административни разследвания на лицата, които вече са постъпили на служба.
БТА