Даниел Баренбойм
Даниел Баренбойм / Guliver/Getty Images
Известният диригент и музикален директор на Берлинската Щатсопера Даниел Баренбойм заяви, че връща всичките си музикални отличия, получени в Германия, след като рапъри, чиито текстове са преценени като антисемитски, също са получили награди, предаде Франс прес.
 
Баренбойм, който през последните няколко години спечели няколко германски музикални награди "Ехо", разкритикува рап албум, в който текстовете очевидно са "антисемитски, женомразки, хомофобски и пренебрежителни към човешкото достойнство".

Снимки от първия ред изнервиха маестро Даниел Баренбойм
 
В резултат диригентът и два от ръководените от него оркестъра - щатскапелата на Берлинската Щатсопера и Западно-Източния Диван оркестър, са решили "да върнат всичките си отличия". "Търговските интереси не трябва да надделяват над благоприличието и хуманността", отбеляза Баренбойм.
 

Берлин опера
Guliver/Getty Images

Връчването на наградите "Ехо" е церемонията за отличия с най-голяма репутация в Германия, които се присъждат в различни категории, от класическа музика до джаз и поп музика и са базирани върху търговския успех на изпълнителите.
От 12 април и започналата полемика редица лауреати върнаха отличията си, за да протестират, след като наградата за хип-хоп изпълнители на годината бе връчена на рапърите Колега и Фарид Банг. В една от песните си - "0815", двамата рапъри се сравняват със затворници в концентрационния лагер Аушвиц.

Плевенска филхармония свири със солисти на Берлинска филхармония

рапърите Колега и Фарид Банг
Guliver/Getty Images


Даниел Баренбойм е роден в Буенос Айрес, Аржентина, в семейство на пианисти, по произход руски ашкенази. Семейството на родителите му се преселва с него в Израел през 1952 г. Баренбойм учи за диригент в Залцбург от 1954 г., откогато и концертира в много страни по света. Придобива известност като пианист. Днес е по-известен като диригент заради работата му с оркестъра „Западно-източен Диван“ в Севиля, Испания, съставен от млади арабски и еврейски музиканти.

Баренбойм, като явен поддръжник на палестинските права, основава този оркестър заедно с приятеля си Едвард Сейд, палестинско-американски интелектуалец и активист. През 2001 г. предизвиква неодобрение в Израел, когато дирижира Вагнер на концерт, което не е правено в страната от 1938 г. Днес живее в Берлин и има аржентинско и израелско гражданство, както и почетно испанско и палестинско гражданство.
БТА