/ / iStock/Getty Images
Европейският съюз се приближава до предела на възможностите си за въвеждане на антируски санкции. Съответното мнение изрази дипломатически източник от ЕС пред интернет портала Euractiv.
 
„Седмият пакет от санкции срещу Москва ще бъде невероятно трудно постижим <...> Много близо сме до достигането на нашия предел...Щом има подобна бъркотия с руския петрол, представете си тогава каква ще бъде ситуацията с предложението за забрана на [руския] газ“, коментира дипломатическият източник, чието име не се почочва.
 
Той също така подчерта, че страните-членки на ЕС „дори направиха крачка назад“ на последната среща, въпреки известния напредък в преговорите с Унгария за премахване на ветото върху предложението за налагане на ембарго върху вноса на петрол от Русия.
 
По-рано Върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите за сигурността Жозеп Борел обеща, че Брюксел ще продължи да оказва санкционен натиск върху Русия, но призна, че външните министри на Общността в понеделник дори не са се опитали да намерят компромис по шестия пакет санкции срещу Русия. Според него одобрението на този нов пакет от санкции е въпрос на седмици.
 
Euractiv