Девет дезертьори бяха убити близо до сирийския град Дума
Девет дезертьори бяха убити близо до сирийския град Дума / снимка: Reuters, архив

Девет войници дезертьори бяха убити при засада от сирийски правителствени сили близо до предградието на столицата Дамаск Дума, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Деветимата дезертьори били убити, докато се оттегляли през нощта от селището Джиср ал Аб, недалеч от Дума, уточнява центърът.

В неделя близо до това предградие на Дамаск избухнаха сблъсъци между армията и бунтовници. Мощна експлозия отекна в Дума на около десет метра от шефа на наблюдателите, норвежкия генерал Роберт Муд, който придружаваше шефа на операциите на ООН по поддържане на мира Ерве Ладсу и журналисти. Няма ранени при експлозията, посочва БТА.

Най-малко един човек бе убит, а над 10 - ранени, след като сирийската армия възобнови обстрела на райони в централната провинция Хомс, съобщи активист, цитиран от ДПА.

Сирийският президент Башар ал Асад свика за четвъртък първото заседание на новия парламент, избран на изборите на 7 май, произведени в обстановка на насилие и бойкотирани от опозицията, предаде още АФП, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

Вотът бе определен от опозицията като фарс и посрещнат с пренебрежение от международната общност.