Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж в протестно шествие под наслов "Ще си изпати Макрон" (изразът гласи буквално "Празник за Макрон" - Fete a Macron - бел. р.), за да изразят недоволството си от реформите, подети от френския президент, предаде Франс прес.
 
На платформи се издигаха фигури на Еманюел Макрон в облика на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.
 
"Да живеят служителите от Ер Франс, да живеят железничарите, да живеят служителите в държавните болници, да живеят адвокатите, слава на държавните служители", заяви пред множеството лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Мераншон, имайки предвид стачките в различни браншове през последните седмици във Франция.

Парижката префектура беше мобилизирала 2000 полицаи и жандармеристи в Париж, за да се предотврати присъединяването към акцията на групи, предизвикващи безредици, както стана на 1 май.

Април: Сблъсъци между полиция, анархисти и екоактивисти във Франция (ВИДЕО)

Париж протест
БГНЕС

Колоритното шествие първо потегли в добро настроение от площада пред Парижката опера, където преди това се състоя пикник-концерт в присъствието на много хора, дошли със семействата си. Завърши с концерт на площада на Бастилията.
 
Френски жандармерист обаче беше ранен, а стъкло на бус на Радио Франс (Radio France) - счупено в края на днешния протестен марш в Париж срещу реформите на Макрон, въпреки че като цяло демонстрацията протече спокойно и в празнична атмосфера, съобщи в. "Паризиен" в електронното си издание.
 
При пристигането на колоната на площада на Бастилията групи маскирани лица с качулки на главите нападнали журналистите, отразяващи демонстрацията. Маскираните ставали все по-многобройни близо до площада и принудили камион на Франс Те Ве (France TV) да напусне района. Тогава се намесила мобилна жандармерия, за да постави кордон около демонстрантите.
 
Преди потеглянето на шествието по-рано днес от площада пред Парижката опера четирима души са били задържани за притежание на оръжие - различни инструменти, нож и чук.

Американски шеги за отношенията на Макрон и Тръмп: Цуни-гуни връзка (СНИМКИ)

Париж протест
БГНЕС

БТА