/ БГНЕС
Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в САЩ, предаде ДПА.

По данни на германската полиция на площад "Александерплац" в центъра на столицата Берлин са се били събрали 15 000 души, въпреки че за проявата са били регистрирани само 1500 участници. Органите на реда са призовавали присъстващите да спазват безопасна дистанция и да слагат предпазни маски заради коронавируса. Проявата, съпътствана от мълчание от 8 минути и 45 секунди (времето, през което полицаят е притискал с коляно врата на Флойд), е приключила без сериозни инциденти след няколко часа.

Facebook премахна акаунтите на над 200 души заради радикален расизъм

В Мюнхен митингът събра 20 000 човека - десет пъти повече от заявените от организаторите 2000 участници. Проявата премина мирно с незначителни инциденти.
Във Франкфурт демонстрантите бяха 8000.

В северния град Хамбург, където митингът събра 14 000 човека, полицията разгони в края му със сълзотворен газ група агресивни демонстранти, хвърлящи пиротехнически средства. При друг инцидент полицаите са използвали водно оръдие срещу протестиращи, които хвърляли по тях предмети.
 
БТА