Парламентарните групи на ИТН и “Възраждане” напуснаха пленарната зала. Причината е фактът, че промените в Конституцията започват да се гледат на второ четене в пленарна зала.

Председателят на ИТН Тошко Йорданов разкритикува управляващите, и призова народните представители, които не желаят да участват в приемането на предложените промени в Конституцията, да напуснат пленарната зала.

Йорданов: Мнозинството ще направи с основния закон това, което направи с Паметника на Съветската армия

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък определи управляващите като “башибозук и фашисти”

Точката е единствена в дневния ред за днес. Вносители на законопроекта са Христо Иванов - „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски – ДПС и група народни представители.

Законопроектът бе гласуван на първо четене два пъти - на 6 октомври и 8 декември 2023 г. На 8 декември измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като два месеца по-рано не събраха необходимите три четвърти мнозинство, и бяха приети.

На второ четене: Ресорната комисия прие промените в Конституцията

За приемането на промените на второ четене следва за всеки текст  да бъде събрано мнозинство от 160 гласа „за“. За да бъдат окончателно приети измененията, след второто четене те ще бъдат гласувани на трето четене в цялост и поименно.

Заседанието на Комисията по конституционни въпроси бе насрочено за събота – 16 декември – ден след изтичане на срока за предложения между първо и второ четене. На свое заседание с участието на министъра на правосъдието Атанас Славов и членове на обществения съвет към комисията депутатите приеха на второ четене промените в Конституцията. С измененията се възприе подходът за непрекъсваемост на законодателната власт. Бе ограничен кръгът от лица, измежду които президентът може да избира служебен министър-председател. Въпреки критиките от професионалната общност по отношение на фигурата на служебния министър-председател депутатите оставиха в кръга председателят на Върховния касационен съд и председателят и заместник-председателят на Сметната палата.
 
БГНЕС, Десислава Антова/БТА