Безредици и напрежение белязаха днешното извънредно заседание на парламента - стигна се до спречкване, скандал, размяна на обиди и сериозно сдърпване между депутатите от ДПС и "Възраждане", което прерастна и в размяна на удари. 

Вижте повече в ГАЛЕРИЯТА

Още в ранните часове на деня в знак на протест част от опозицията, в лицето на депутатите от "Възраждане", окупира трибуната и се опита за пореден ден да блокира работата на Народното събрание, което нажежи обстановката. Все пак се събра кворум и заседанието бе открито от председателя на НС Росен Желязков. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС направи процедурно предложение - депутатите да говорят от място с микрофон заради блокираната трибуна. Предложението беше прието с мнозинство. 

До ескалация на напрежението се стигна, когато депутатите от "Възраждане" се опитаха да изключат звука от колоните в пленарната зала, докато председателят на енергийната комисия Делян Добрев представя от място доклада за промени в Закона за прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия. През това време част от групата на ДПС, предвождани от Делян Пеевски и Йордан Цонев, се намесиха, за да се върне звукът в залата. Стигна се до спречкване между отделни народни представители от "Възраждане" и Цонев и Пеевски от ДПС.

Всичко това доведе и до по-сериозен сблъсък между групите на двете партии, които се струпаха на едно място, започнаха сблъсъци, бутане, размяна на обиди и дори смъртни заплахи

Парламент бой
БГНЕС

Парламент бой
БГНЕС

Не закъсняха коментарите за безпрецедентната ситуация от депутатите и в кулоарите на парламента. 

"Моят апел към колегите е да спрат да се обиждат, да дърпат, да си правят номера, а да си довършим важните за хората дейности", заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Самата дума парламент означава да се говори, а не да се блокира говоренето. Тук е мястото да се надговарят политиците и те трябва да имат достъп до микрофона“, смята Борисов. 

"Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство, резултатът ето го тук в залата. Българинът много добре е казал, че „Който посява ветрове, накрая жъне бури“, допълни той.

Борисов: Думата „парламент“ означава да се говори, а не да се блокира говоренето

"Това, което се видя днес, е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува", коментира председателят на парламентарната група на "БПС за България" Корнелия Нинова.

"Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, това ли ви е евроатлантическият живот в България и европейски парламент", попита Нинова. Според нея това са основните виновници за случилото се днес. БСП може да участваме в това, посочи тя.

„Погледнете назад в годините и ще видите, че ДПС и националистите с такава имитация на сблъсъци винаги се помпат едни други и се вдигат едни други“, заяви Корнелия Нинова.

"Това, което прави „Възраждане“, е имитация. Ако искаха наистина да бъде прекратено заседанието или да вземат участие в дебата, можеха да се изкажат. Какво правят вътре? Стоят пред трибуната, мнозинството ги намачка, тръгва си заседанието, говорят си от място, взимат си решенията. Това не е истинска опозиция и блокаж, това е цирк", коментира председателят на БСП.

Нинова: Това е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи случилото се като "саботаж на проруските сили в България" в лицето на "Възраждане".

"Това са терористи. Видяхте ли как депутати в кавички, защото това за мен не са депутати, блъскат квесторите и блъскат дами, това не са мъже, това са плюнки", коментира той.

По думите му този цирк е от безсилие, защото изчезват. Според него парламентът работи нормално и ще продължи да работи нормално. Той добави, че е отпаднала таксата за пренос на руски газ, за да влезем в Шенген и заяви, че парламентът ще работи.