Европа ви очаква. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщението си към депутатите в македонския парламент в рамките на днешното пленарно заседание.

"Очакваме ви и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член", допълни тя.
 

Урсула фон дер Лайен Скопие
БТА

По време на изказването на председателя на ЕК в лявата страна на залата представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

Османи: Посещението на Фон дер Лайен идва в точния момент

В парламентарната зала присъстваха и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, както и чужди дипломати.

Отвън положението беше още по-драматично.
 

Урсула фон дер Лайен Скопие
БГНЕС

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента, скандираха „Предатели” и издигнаха лозунги „Смърт на фашизма на ЕС”, „Свобода за Македония”, "Македонците се борят за своята справедливост", "Искаме свобода, не искаме протекторат", "Предложение, скроено с шампанско на масата, само предател може да гласува".

Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.
 

Урсула фон дер Лайен Скопие
БГНЕС

Много от вас са разочаровани, че страната ви все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също. Европейската комисия през последните 13 години препоръчва започване на преговори и, разбира се, бяхте бъдете разочаровани, че преговорите с ЕС не започнаха веднага след Преспанското споразумение. Това беше горчиво, но вие никога не се отказахте. Всички ние заедно никога не се отказахме. Заедно следвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност”, заяви в парламента Фон дер Лайен.

Интелектуалци от РСМ: Приемем ли предложението, македонският народ става дърво без корени

Тя увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.
 

Урсула фон дер Лайен Скопие
БГНЕС


„Всички вие сте запознати с това преработено предложение. То защитава вашите интереси и взема предвид опасенията на всички страни. Бъдете сигурни, че ЕК винаги е била до тази държава, на ваша страна и продължава да стои на ваша страна”, подчерта тя.
БГНЕС