Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния процес, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво твърдение, което няма валидност пред институциите на ЕС", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти и всички, които помагат за възпитанието и образованието на нашите поколения".

МВнР с остра позиция срещу антибългарските прояви в Северна Македония

"Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС", пише в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ.

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон, което всъщност защитава българските националистически идеи, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самобитност".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и цялото правителство е призовано да не се унижава. "Не си позволявайте отново да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше много по-лесно, защото имаше само един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от греха, който искате да прикриете", пишат интелектуалците.

"Спомнете си, ако някога сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома "Какво знам за смъртта", в която той пише какво означава смъртта на самоличността. Според него, а и според мнозина, това е най-ужасната от всички видове смърт!", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които призовават и председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския парламент да не смятат "македонския народ за глупав и неграмотен".

Парламентът в Скопие ще обсъди в четвъртък френското предложение

"В своята многовековна история македонският народ никога не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово. Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се наричат ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се считат за покровители на Европа. Езикът, на който е създадена първата славянска азбука и на който са написани първите книги, ние наричаме старославянски, а не като източния ни съсед - старобългарски. Нечестно е в 21-ви век ЕС, като пазител на европейските и световните демократични ценности, да налага такива унизителни условия в непристойно предложение на водеща държава в ЕС (Република Франция), в което се извършва геноцид срещу цял един народ", пишат интелектуалците, които изразяват убеденост, че предложението, в което "са изброени всички искания на официална София за промяна на историята, за ограничаване правото на изразяване на научна мисъл, за отричане на македонския език, като атрибут на македонската нация", е неприемливо за тях.

"Ако това е условието за влизане на македонския народ в ЕС, тогава ние, македонските учители, казваме "не", завършва обръщението.
БТА