Демонстранти настояха за оставката на латвийския премиер
Демонстранти настояха за оставката на латвийския премиер / Снимка: БГНЕС
Хиляди демонстранти се събраха пред латвийския парламент в Рига, за да настояват за оставката на министър-председателя Айгарс Калвитис, когото обвиняват в злоупотреба с власт, предаде Франс прес.

Калвитис, който замина за Лисабон, за да участва в двудневната среща на върха на ЕС, реши да се върне още тази вечер, информираха правителствени служители.

Според полицията в протестите са участвали около 5000 души и това е една от най-големите демонстрации в латвийската столица, откакто през 1991 г. страната върна независимостта си от Съветския съюз.

Събралото се множество протестира срещу уволнението на ръководителя на службата за борба с корупцията Алексей Лоскутов. Теоретично тази институция е независима от правителството, посочва АФП.

"Това означава, че е застрашена държавата", се казва в декларация на организаторите на протеста - видни журналисти, интелектуалци и водачи на лявата опозиция. "Правителството премина границата, то иска да си разчисти сметките със службата за борба с корупцията."

Службата бе компрометирана от счетоводна проверка, която извади на бял свят съмнителни счетоводни операции. Алексей Лоскутов заяви, че е невинен и ще се бори да бъде възстановен на поста си, а също че е жертва на личната антипатия на латвийски премиер.

Според правителствени източници главният прокурор на Латвия Янис Майзитис също е поискал от премиера да преразгледа решението си с аргумента, че само парламентът има право да свали от длъжност началника на службата за борба с корупцията.

Латвийският министър на външните работи Артис Пабрикс от дясната Народна партия на премиера публично се дистанцира днес от решението му и поиска преразглеждане на мярката предвид растящото недоверие към правителството, парламента и съдебните власти. Парламентът е информиран за случая и ще го обсъди идната седмица, допълва АФП.