Демографска криза е надвиснала над Украйна
Демографска криза е надвиснала над Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Освен чисто финансовите трудности много по-опасен в историческа перспектива проблем дебне Украйна, свързан с рязкото съкращаване на трудоспособното население, отбелязва списание "Форбс".

Според наблюдателя на изданието Марк Адоманис дори и ако широка финансова подкрепа позволи на Украйна да реши въпроса с държавния дълг, страната няма да може да избегне такава опасност като демографската криза.

По последни данни на украинския Комитет по статистика за една година, от 2014 до 2015 г., населението на Украйна е намаляло с повече от 250 000 души, отчитайки отделения от нея Крим.

Според официалните данни загубата на население е не в резултат на бойните действия в Донбас, а заради емиграцията. Десетки хиляди украинци напускат страната и заминават за Русия и близките държави. Повече от 20 000 украински граждани са заминали за последните две седмици.

Освен това през 2015 г. рязко е намаляла раждаемостта в Украйна, като показателят е паднал с 12% в сравнение с 2014.

Тези тенденции означават, че след известно време населението на Украйна ще намалее, от което следва и ще се съкрати делът на трудоспособните граждани, което на свой ред ще доведе до още по-големи икономически трудности, а това ще породи растяща потребност от чуждестранно финансиране на Украйна.

Източник: БГНЕС