Кървавите атентати в Брюксел през 2016 г.
Кървавите атентати в Брюксел през 2016 г. / Gulliver/Getty Images, архив
Делото за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. започва идния понеделник, съобщиха местни медии. Предвижда се в продължение на две седмици да бъдат изслушани първоначалните пледоарии, да бъде преценено пред какъв съд ще отговарят обвиняемите и дали някои от тях ще бъдат освободени от отговорност.

Съдът ще заседава в сграда от стария комплекс на НАТО в белгийската столица, освободен преди две години след откриването на новата централа на алианса на срещуположната страна на бул. "Леополд Трети". Старата сграда е била пригодена специално за делото и разполага с места за задържане, показаха репортажи в местни медии.

Предвижда се обвиняемите да не бъдат поставяни в клетка в съда, но заседанията ще бъдат охранявани от петдесетина полицаи. Страните по делото ще бъдат настанявани в отделни зали, където ще следят заседанията на монитори. Когато някой поиска да вземе думата, ще трябва да се обръща към съдебен пристав, който ще съобщава на съдията за искането и съдът ще прецени дали да призове свидетеля в заседателната зала.

Убиецът на четирима души в еврейски музей в Брюксел бе обявен за виновен

По делото има 13 обвиняеми и 650 представители на страните, като се очаква осем от обвинените да бъдат изправени догодина пред съда за заседанията по същество. Атентатите на летището и в метрото в Брюксел взеха 32 жертви и оставиха 340 ранени, от които тежко пострадалите бяха 62-ма. Следствието установи, че извършителите, основно белгийски граждани от марокански произход, са воювали в Сирия и са пряко свързани с атентатите в Брюксел от 2014 г. в Еврейския музей и в Париж от ноември 2015 година. Отговорност за действията им пое терористичната групировка "Ислямска държава".
БТА