Датският премиер обяви предсрочни избори за 13 ноември
Датският премиер обяви предсрочни избори за 13 ноември / netinfo

Министър-председателят на Дания Андерс Фог Расмусен свика предсрочни парламентарни избори на 13 ноември, предадоха осведомителните агенции.

Пред парламента Расмусен обясни, че целта му е да получи силен мандат, за да осъществи плановете си за подобряване на обществените услуги и по-специално на здравеопазването. "Необходимо е качествените реформи да бъдат одобрени от парламента с възможно най-голямо мнозинство и в благонадеждна икономическа рамка", аргументира се той.

Мандатът на сегашния състав на датския парламент изтича в началото на 2009 година, припомня Ройтерс. Свикването на предсрочни избори обаче бе чакано отдавна. Управляващата коалиция на либералите и консерваторите има солидна подкрепа в проучванията на общественото мнение, икономиката е в добро състояние, а безработицата е на рекордно ниско равнище.

Коалиционното правителство на либералната партия "Венстре" на Расмусен и на Консервативната народна партия е на власт от 2001 година. То получи нов мандат на изборите на 8 февруари 2005 година с обещания да се справи с проблема с прекалено големия брой кандидати за убежище в Дания и да намали данъците.

Според последните проучвания е възможно либералите и консерваторите да управляват след нови избори без подкрепата на сегашния им коалиционен партньор - крайнодясната Датска народна партия, с евентуалното влизане в коалицията на новосъздадената центристка партия "Нов съюз".