Цзинтао на церемонията за 10-годишнината от връщането на Хонконг на Китай
Цзинтао на церемонията за 10-годишнината от връщането на Хонконг на Китай / снимка: БГНЕС

Китайският президент Ху Цзинтао пристигна в Хонконг за тържествата по отбелязване на 1 юли на 10-годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Програмата на китайския лидер включва събития като полагането на клетва на новото местно правителство и представянето на двете гигантски панди, подарени от Китай.

За разлика от 1997 г., когато на церемонията по предаването присъстваше британският престолонаследник принц Чарлз, тазгодишните празненства ще бъдат по-скромни и за тях не са поканени видни чуждестранни гости.

Демонстранти с антикитайски и продемократични настроения планират да отбележат събитието по свой начин, включително чрез поход с настояване за общо избирателно право, в който се очаква да се включат хиляди хора.

Хонконг бе британска колония в продължение на 156 години, преди през 1997 г. да бъде върнат на Китай. Управлението на Хонконг е подчинено на принципа "една държава - две системи", измислена с цел на района да бъде дадена автономия. Днес той е специален административен район (с име Сянган), чиито жители се ползват с политически свободи, каквито в останалите части на Китай не съществуват.

По данни на доклада "Богатството в света" на американската корпорация "Мерил Линч", днес в Хонконг, с население около седем милиона души, има 86 618 милионери, които притежават над 1 милион долара във финансови активи, без да се смята стойността на недвижимата собственост и предметите за разкош. В континенталната част на Китай, с население над 1,2 милиарда души, броят на милионерите е 345 000.